09
feb

0

Tilbud om simulations-baseret oplæring i Obstetrisk ultralyd

Vi vil på Juliane Marie Centret på Rigshospitalet gerne invitere dig til at indgå i et randomiseret forsøg, der har til formål at afdække effekten af 2 forskellige måder at blive oplært i ultralydsskanning på. Den simulations-baserede oplæring består à 3,5 times obstetrisk ultralydstræning på simulator. 7-10 dage efter simulatortræningen skal du lave en tilsvarende ultralydsskanning på en patient, der kommer til skanning i 22.-32. graviditetsuge. Her skal du måle hoved- og maveomfang og lårbenslængde. Disse tre mål bruges til at beregne en estimeret foster vægt.

Før du skanner patienten, vil du se en film på 10 minutter som vil vise de tre opmålinger, og placeringen af knapperne på Ultralydsapparatet. Mens du scanner vil du blive observeret af en jordemor/sygeplejerske, som vil tage noter af din scanningspræstation. De fundne mål og vægtestimatet vil blive sammenlignet med mål og fostervægt estimeret af jordemoren/sygeplejersken. Alle data forbliver fuldt anonymiserede og anvendes kun til forskningsformål.

Oplæringen fokuserer på obstetrisk ultralyd, men du vil også lære at betjene et ultralydsapparat samt at foretage billedoptimering. Medicinstuderende med generel interesse for ultralyd vil derfor kunne have gavn af oplæringen såvel som studerende med interesse indenfor gynækologi og obstetrik. I alt kommer deltagelsen til at strække sig over én dag (ca. 4 timer) med træning på simulatoren samt ca. 1 time til patientskanning om fredagen ugen efter.

Datoerne til træningen aftales individuelt, mens patient-tiderne vil blive fordelt. Man SKAL derfor kunne komme og skanne en patient den efterfølgende fredag mellem kl. 8 og 14! Der vil blive tildelt kursusbevis for deltagelse og test af kursuslederen (Læge PhD Martin G. Tolsgaard, Ekstern lektor, CEKU).

Periode: D. 16/2 – 12/6-2015. Første patientskanningsdag er fredag d. 27/2, den sidste d. 12/6-15.

Aflønning: Efter tilvækstskanningen tildeles kursusbevis for gennemført oplæring.

Inklusionskriterier:

 •   Medicinstuderende på 5. eller 6. år
 •   Mulighed for at deltage én hverdag, ca. 4 timer (Simulatortræning)
 •   Mulighed for at deltage den følgende fredag formiddag (Tilvækstskanning på patient)

  Deltagelse forudsætter at man ikke tidligere har deltaget i simulations-baseret oplæring i ultralyd, og at man ikke har praktisk ultralydserfaring med abdominal eller obstretrisk ultralyd (udover hvad der måtte modtages i forbindelse med undervisning). Inklusionen foregår efter først til mølle princippet.

  Mvh

  Liv Dyre, bach.med. Scholarstipendiat Juliane Marie Centret Rigshospitalet liv.dyre@regionh.dk

  Martin G. Tolsgaard, Læge, PhD
  Ekstern lektor og postdoc
  Center for Klinisk Uddannelse og Juliane Marie Centret Rigshospitalet